منچ از آن بازیهاست که در محدودیتها رشد کرده تا توانسته درجهان بازیهای آنلاین سری در سرها دربیاورد. زمانی که تعداد بازیهای رومیزی محدود بود، منچ چهار نفره یکی از تفریحات اصلی آدمها بود. بازی با ریختن تاس شروع میشد و چشمها دوخته میشد به صفحهی بازی که چه کسی زودتر تاس شش میآورد و وارد بازی میشود!
بازی منچ در این سالها خودش را از تب و تاب نینداخته و حالا میشود در گوشیهای هوشمند نسخههایی از این بازی، مثل بازی آنلاین منچرز را دید که با پایبندی به بازی کلاسیک ساخته شده است. میشود در طول بازی با خرید سکه، مهرهی مورد نظر را ساخت، میز بازی یا تاس مورد علاقه را انتخاب کرد و به صورت تصادفی با آدمها دوست شد. همین تغییرات و جذابیتهای رقابتی باعث شده منچرز در جهان بازیهای آنلاین تبدیل به یک بازی همه گیر شود.
تاریخچهی بازی منچ
جَد منچ کنونی، در واقع بازیای بوده به اسم پچیزی (به انگلیسی Pachisi). برد گیمی که در زمان هند باستان بازی میشده. صفحهی بازی پارچه یا تخته بوده و از صدفهای دریا به عنوان تاس و مهره استفاده میکردند. کلمه پچیزی در زبان هندی به معنای بیست و پنج است، که نشان دهندهی بیشترین امتیازی است که بازیکنان میتوانستند کسب کنند.
نسخههای مختلفی در طول تاریخ و در سراسر جهان پس از پچیزی ساخته شده که معروفترین آنها Ludo است. شاید این اسم برای شما هم آشنا باشد.
بازیهایی شبیه به منچ در جهان
بازی Sorry
این بازی که اسم آن از کارتی در بازی با همین نام گرفته شده است، بازیای است شبیه به منچ. Sorry چهار بازیکن دارد که با هم رقابت میکنند تا هر چه زودتر مهرهها را به خانه برسانند. تفاوت اساسی بازی Sorry و منچ در این است که از 45 کارت به جای تاس استفاده میشود و به جای چهار مهره، هر بازیکن سه مهره دارد.
کارت Sorry هم بازی را برای بازیکن رقیب سخت میکند. بازیکن دیگر یا باید به ابتدای بازی برگردد یا کسی که کارت sorry را بازی کرده یکی از مهرههای خود را چهار خانه جلو ببرد.
بازی Tock
این بازی، که در برخی بخشهای کانادا با عنوان Tuck و Pock هم شناخته میشود، یک بازی رومیزی شبیه به منچ است. در بازی Tock مانند بازی Sorry به جای تاس از کارت استفاده میشود.
در ابتدای بازی به بازیکنان تعدادی کارت داده میشود تا به نوبت بازی کنند. آنها باید توکنهای خود را که به جای مهرههای منچ استفاده میشوند را جابجا کنند.
هر کدام از کارتها قابلیتهایی دارد. برای مثال کارتی با نام ملکه (Queen) مهره را 12 خانه و کارت Jack مهره را 11 خانه به جلو میبرد. در نهایت هر کسی که چهار توکن (مهره) خود را زودتر به خانه برساند برنده است.
بازی Hexentanz
این بازی که در فارسی به عنوان رقص جادوگر ترجمه میشود، شامل 36 خانه است که هر بازیکن باید قبل از تاریکی هوا جادوگران خود را به خانه برساند. یکی از ویژگیهای این بازی این است که تمام مهرهها به شکل کلاه جادوگر است و رنگ آنها مشخص نیست. تنها با آوردن عدد شش، رنگ مهره مشخص میشود.
بنابراین هر بازیکن باید مهرههای خود را به یاد داشته باشد تا به اشتباه مهرهی بازیکن دیگر را پیش نبرد یا آن را پنهان نکند. کل صفحهی بازی طوری طراحی شده که بازیکنها به دور دیگ جادوگری میرقصند تا جادوگران خود را به خانه برسانند.
چطور این بازی در ایران به منچ معروف شد؟
بازی منچ در آلمان با نام “Mensch ärgere Dich nicht” به معنای “عصبانی نشو مرد” معروف است، که محبوبیت زیادی در بین آلمانیها دارد. در ایران اسم بازی از اولین کلمهی این عبارت یعنی Mensch گرفته شده و با نام “منچ” شناخته میشود. بنابراین منچ از نسل پچیزی است و توسط یوزف شمیت و بر اساس نسخه انگلیسی Ludo ساخته شده. تا سال 2011 بیش از 90 میلیون نسخه از آن فروخته شده و هر ساله این تعداد بیشتر میشود.
راحت بودن قوانین بازی منچ و قابل دسترس بودن آن، باعث شده میان بازیهای برد گیم، محبوبیت بالایی در تمامی سنین داشته باشد. ایران هم از این قاعده مستثنی نبوده و منچ به عنوان یک بازی تیمی، جای خود را در بین خانوادهها باز کرده است.
چگونه منچ تبدیل به یک بازی همه گیر شد؟
معروف شدن بازی منچ مدیون حرکت استراتژیک شمیت حین جنگ جهانی اول بود. او 3 هزار نسخه از بازی را به بیمارستانهای صحرایی فرستاد تا راهی برای سرگرم کردن سربازها باشد. همین کار باعث شد این بازی بین مردم معروف شود و تا سال 1920 حدود یک میلیون نسخه از این بازی به فروش برسد.
مسابقات قهرمانی منچ در آلمان
از سال 2007 در آلمان، مسابقات قهرمانی منچ در دو گروه انفرادی و گروهی برگزار میشود. شرکت کنندگان از شش سال تا هفتاد سال هستند که در گروههای چهار نفره دور یک میز مینشینند و رقابت میکنند. حضور افراد در مسابقات و ترتیب آنها در بازی، قبل از مسابقه و با قرعه کشی تعیین میشود.
به طور میانگین بعد از سه ساعت، برندهی اصلی و نهایی تمام بازیها مشخص میشود. هزینه ای که به عنوان ورودی مسابقه در نظر گرفته شده به آتش نشانی منطقه برای جلوگیری از حوادثی مانند سیل اهدا میشود.
منچ یا منچرز؟
با پیشرفت تکنولوژی در تمامی حوزهها، به خصوص حوزهی گیم، وقت آن رسیده بود که منچ از یک بردگیم به یک بازی آنلاین تبدیل شود. اینجاست که استودیو اینسایتل، بازی منچرز (منچ آنلاین) را به صورت رایگان در دو نسخه اندروید و iOS به بازارعرضه میکند.
جایی که گیمرها میتوانند به صورت آنلاین یا آفلاین بازی کنند. میزهای مختلف مثل میز لوکس و میز حرفهای را برای بازی انتخاب کنند. با رقبا و دوستانشان به صورت تیمی بازی کنند. سکه جایزه بگیرند و بتوانند با خرج کردن سکهها به قسمتهای مختلف بازی وارد شوند و در رده بندیها به رتبهی بالاتر برسند.
رده بندیها به صورت گروهی، دوستانه، هفتگی و کلی مشخص میشود که هر کس میتواند در صفحه اول بازی، بصورت آنلاین مشاهده کند.
وقت آن رسیده با آنهایی که دوستشان دارید وقت بگذرانید، با رقبایتان مسابقه دهید و از یک بازی گروهی جذاب لذت ببرید. پس منچرز را دانلود کنید، تاس بریزید و بازی را شروع کنید.
رویدادهای آخر هفتهی منچرز را هم از دست ندهید.
نام
قیمت
سیستم عامل
سازنده
منچرز (منچ آنلاین)
رایگان
اندروید و iOS
اینسایتل